המלצה לספרים

תולדות המצור על ליסבון, ז'וזה סאראמאגו
הספר הוא רומן אהבה המתרחש על רקע סיפור מלחמה , ספור נוגע ללב ברגשנות המהולה עם אירוניה.
   
הספור על ריימונדו סילבה, איש צנוע, רווק "בתול" שמעודו לא ידע אהבה אמיתית, עורך  ספר היסטוריה, שהחליט על דעת עצמו להכניס שינויים סיפור מאחורי גבו של המחבר. הספר עוסק במצור על ליסבון, במאה ה-12, ליסבון נכבשת על ידי המוסלמים, ובמלחמה לקחו חלק, גם הצלבנים שהיו אז בדרכם לארץ-ישראל: הם נענו לבקשת מלכם של הפורטוגזים. אבל התיקון שערך בספר ריימונדו הם לא לקחו חלק דבר שמשנה את פני ההיסטוריה.
   
המעשה הזה, שנראה כמאורע משמעותי בחייו של סילבה, גורם לשערורייה כשהספר יוצא לאור, מאריה-שרה, הממונה החדשה על עריכת הספר בהוצאה, גורמת לריימנדו סילבה לכתוב מחדש את הפרק הזה של ההיסטוריה, ריימנדו סילבה כולל גם סיפור (בדוי) על אהבתו של חייל פשוט בעצם הקרבות, חייל שמבקש שלא ימות בטרם יטעם מטעם החיים. ואולי הוא מתכוון בכך לעצמו.

   
 
לה סניורהנעמי קרן. הוצאת כנרת, זמורה־ביתן
בשנותיה האחרונות היה גופה של דונה גרציה נשיא, מלכת האנוסים, כלוא בשיתוק, אולם לפי הרומן של נעמי קרן, המבוסס על סיפור חייה וסיפור התקופה, בעשרות השנים שקדמו לכך היתה נפשה כלואה בתוך דת לא לה. גרציה נשיא נולדה וגדלה כנוצרייה שנאלצה להסתיר את יהדותה, ובבגרותה חיה כיהודייה שנאלצה, כמדומה, להסתיר את נצרותה (“חשתי ‘אנוסה’ אבל במובן ההפוך - ‘אנוסה’ ליהדות, לא לנצרות”, עמ’ 103). חנוקה בתוך מחוכיה הוונציאניים ההדוקים, חשה תמיד האשה הכי עשירה באירופה של המאה ה–16 זרה בכל דת ובכל מקום.
סיפורה של גרציה, שהוטבלה בשם ביאטריצ’ה דה לונה, הוא כמשל על חייהם הכפולים של האנוסים במאה ה–16. האנוסים חיו בשקר בבית ובחוץ (“אנחנו, הקונברסוס, נידונים לחיי שקר”, עמ’ 104), ונחשבו כמצורעים בכל דת: נרדפים בנצרות, זרים ביהדות, אנשים בעלי זהות דתית ואישית מבולבלת ששילמו על כך בהעלאה על המוקד. בלבול הזהות הזה של צאצאיהם, המכונים “בני אנוסים”, נמשך למעשה עד ימינו.

 
פדרה פדרונה- אבי אדוני, גווינו לדה, הוצאת הקיבוץ המאוחד 

סיפורו האישי המרגש של גוִוינוֹ לֶדָה, יליד 1938, בן למשפחת איכרים בסרדיניה, שעוד לפני שמלאו לו שש שנים נלקח על-ידי אביו מבית הספר ונשלח לרעות את עדר הכבשים של המשפחה. לדה מתאר את סיפור התבגרותו והתפכחותו של נער שהעז למרוד ברודנות של אביו.

 


"אישה מרוקאית אחת" , ימית ארמבריטר


הספר מגולל את סיפורה תמר בן זקן, נערה בת 16 מהעיר פס, הנאבקת בראשית שנות החמישים של המאה הקודמת בחלומות שאינם מתאימים לזמנה. מותה של אמה הוא אות ראשון לשינוי העומד להתחולל בחייה, ורצונה העז לנפץ מוסכמות מקובעות מלווה בהרבה אכזבות אישיות.
העלייה הגדולה ממרוקו לארץ מביאה את תמר ומשפחתה באישון לילה לפיסת אדמה שוממה בצפון הנגב, והופכת אותה לחלוצה ושותפה מלאה להקמת העיירה קריית גת.
סיפורה האישי-משפחתי של תמר נשזר בתולדות העיירה ומקנה לה עמדה ותחושה של כוח וחיוניות המגשימים חלק מהמאוויים שלא צלחו בצד האישי של חייה


"אגרופים" ו"קפה" במילנו - מקומה של "אסכולת מילנו" ,ד"ר שחף הגפני

הספר "אגרופים" ו"קפה" במילנו  עוסק בקבוצה קטנה של בני אצולה צעירים אשר התאספו בארמון וארי במרכז מילנו והקימו את אחת האקדמיות המרתקות והססגוניות ביותר באירופה במחצית השנייה של המאה ה-18 - "אקדמית האגרופים".

ה-10, ובראשם פייטרו וארי "המנהיג" וצ'זרה בקאריה, הורישו לנו היסטוריה תרבותית מפוארת, כתב-עת משלהם בשם 'Il Caffe'", ספרים רבים ורעיונות פילוסופיים ופרקטיים כאחת - ביטול עונש המוות, צמצום במיסוי, איחוד מכסים, מוסדות אוטונומיים (לומברדיה הייתה אז שטח חסות של הקיסרים ההבסבורגיים מריה תרזה, יוסף ה-2 וליאופולד ה-2), כבישים וגשרים, בתי חולים ווטרינריה, מידות ומשקלות אחידים, ערך המטבע ובתי מיטבוע, רפורמות חקלאיות ומסחריות ועוד כהנה וכהנה. בני החבורה עסקה גם בפרקטיקום - בשנות ה-40 וה-50 לחייהם חלקם היו לשרים, לשגרירים ולפקידים בכירים
כיכר היהלום, מרסה רודורדה

כיכר היהלום הוא סיפורה של נטליה המכונה קולומטה, נערת היונים, אישה אחת מני רבות. נטליה, החיה בברצלונה חיים רגילים לגמרי כביכול, מגוללת ברומאן את קורותיה כביומן: במילים פשוטות ואמתיות, בכנות גמורה וברוח נמוכה
.

תוך כדי כך נחשפים בפני קוראיה, המתוודעים לחברה הקטלאנית ולתרבותה, סדקיו של עולם מורכב, יופיו ושבריו.

 
הבשורה על פי ישו- ז`וזה סאראמאגו
 
'הבשורה על פי ישו' מציגה את ספור חייו של ישובארץ ישראל באופן מודרני, סאראמאגו מציג ספור על שלטון, קורבן ועקידה. באופן יוצא דופן הוא "מפרק" את סיפורי הברית-החדשה.   
ישו של סאראמאגו, יש לו מאהבת שהיא מרים המיגדלית, איננו מוכן למות כמשיח של דת חדשה ומעדיף למות כמלך היהודים, הוא מבקש להקים לאלוהים כנסייה כלל-עולמית. אבל מאחר שהרצון האלוהי מוחלט, והחופש האנושי הוא רק למרוד ולהיענש – מנוצל גם המרד של ישו במסגרת התוכנית האלוהית, כי אין טוב לייסוד דת חדשה ממוות מכמיר-רחמים של משיח
.
    אלוהים של סאראמאגו נברא על-ידי התודעה האנושית בצלמה, והוא משקף את גבולותיה. הוא מניפולטיבי, ציני ומחושב, תאֵו שלטון ודם קורבנות. דווקא השטן (האספקט האחר, הבלתי-נמנע, של העיקרון האלוהי) הוא אחת הדמויות מעוררות האהדה בספר
ישו - דוד פלוסר
הביוגרפיה של ישו נכתבה על ידי פרופסור דוד פלוסר לאחר מחקר של כארבעים שנה.על תקופת בית שני. תוך קריאה של המקורות הספרותיים.
וניצול שפע המידע הקיים על המאה הראשונה לספירה לאחר מציאת  מגילות ים המלח, המחקר ההיסטורי העדכני ותגליות ארכיאולוגיות. וכתוצאה מכך הצגת דיוקן של ישו  שמקבל משמעות חדשה, תוך הארת הזמן והמקום של היהודים במאה הראשונה לספירה. אין ספק כי קוראים יהודים ונוצרים כאחד ימצאו אתגר בתוצאות מחקרו של פלוסר.
ספר זה מבוסס על חיבורו המוקדם של פלוסר משנת 1968, אולם בעיקרו הוא נכתב מחדש כדי לשלב את שפע המידע החדש שנצטבר במהלך השנים.

 

קיצור תולדות האנושות-יובל נח הררי

האם אפשר לשלוט לאורך זמן בעמים כבושים? כיצד התפתח המדע והקפטיליזים בעולם? לא ןהולכת ההיסטוריה ? האם יש צדק ? מה רמת האושר של האנשים בעולם?האם לעולם יהיו אנשים על פני כדור הארץ? שאלות אלה ואחרות מקבלות תשובות מענינות בספר: קיצור תולדות האנושות כאשר יובל נח מנסה להציע תשובות על שאלות אלו ואחרות, ולתת סקירת בזק על תהליכי המפתח ונקודות המפנה העיקריות של ההיסטוריה מאז הופעת האדם על בימת העולם ועד ימינו. 
 

 
האישה בזהב-אן מארי אוקונור

משפחת בלוך-באואר היתה שושלת יהודית עשירה מאוד שהשפיעה על חיי הכלכלה, החברה והאמנות בווינה של שלהי המאה התשע-עשרה.

בן המשפחה, הסוחר העשיר פרדיננד באואר, ביקש מהצייר גוסטב קלימט לצייר את אשתו אדֵלֶה בלוך-באואר. המפגש ביניהם הוליד את הציור המפורסם "דיוקן אדלה בלוך-באואר
".  

אדלה היפה משמשת כמזוה לצייר והשראה לצייר ולציורו ושל וינה הזוהרת על קרע התקופה והמשך הנורא בצל השלטון הנאצי.

 
בז'ברני עם קלוד מונה.מארק אֶלדֶר

בסדרת שיחות מרתקות בביתו בז'יבֶרני, הצייר האימפרסיוניסט ופורץ הדרך הגדול קלוד מוֹנֶה (1926-1840) חושף את עצמו לפני ידידו הסופר חתן פרס גונקור מארק אֶלְדֶר (1933-1884) ומדבר באינטימיות משוחררת ושובת לב על עצמו, על חבריו האמנים, על אמנות הציור, על יצירותיו ועל תפיסת עולמו.

מן הדפים עולה דמותו המורכבת של הרב-אמן הדגול, שגרם למהפך בתהליך של יצירת האמנות העכשווית ובישר בדרכו המקורית את לידתה של האמנות המודרנית
.

 
הנסיך המשוררקתלין מקגואן

ספר המשך ל"מיוחלת" אשר גם הוא עוסק בשושלת המגדלית, כאשרמתגלה תעלומת הבשורה החדשה של ישו, שעומדת במרכזה של יצירה מאת האמריקנית מורין פסקל, אשר גורמת לערעור ביסודות הכנסייה הקתולית ומאלצת את מורין לנסוע לפירנצה.

שם היא נפגשת עם המורה הרוחני שלה, דסטינו, ועם חבריה, ויחד הם חוקרים את תולדותיו של אחד מגדולי הנסיכים המשוררים: לורנצו דה מֵדיצ'י, אבי הרנסנס האיטלקי.

במהלך הספר מורין מפענחת את הרמזים המסתתרים ביצירות המופת שציירו עמיתיו של לורנצו המפואר: דונאטלו, בוטיצ'לי ומיכלאנג'לו, וחושפת סודות הקשורים לאגדת לוֹנגינוּס גאיוּס, הקנטוריון הרומאי שפצע בחניתו את ישו הצלוב. 

 
בית העלמין של פראג-  אומברט ואקו 

המאה ה-19 גדושה תככים וקנוניות מזימתיות, אומברט ואקו חוקר מי מסתתר מאחורי כל אלה
אומברטו אקו:" רציתי להתמודד באופן גלוי עם הקלישאות האנטישמיות כדי לקעקע אותן," 
"לא כל האמיתות נועדו לאוזני כולם," מודה אקו. "אבל חשוב להבין שכאשר האדם מפסיק להאמין באלוהים, זה לא שהוא יותר לא מאמין בכלום. הוא מאמין בהכול...
באוהלי ישמעאל , תולדות היהודים בארצות האיסלאם, מרטין גילברט

"באוהלי ישמעאל" הוא ספר היסטוריה-פופולארית ראשון מסוגו, המביא לראשונה ובצורה סוחפת ומרתקת את האקטואליה של הקונפליקט היהודי-ערבי, החל מבואו של מוחמד לפני 1400 שנה ועד לימינו אלה.
על מנת להבין את הקונפליקט הישראלי-ערבי, הספר חולף בעמודיו הראשונים על פני למעלה מ-3,200 שנה של נוכחות יהודית באזור - המעניקים לגיטימיות לקיומו של עם ישראל על אדמתו - ומגולל את מערכת היחסים המשתנה בין יהודים ומוסלמים מאז כיבושיו של מוחמד.
רגעי הפחד והאימה, פוגרומים, עלילות-דם והשפלות למליוני יהודים שחיו בארצות האסלאם, כמו גם רגעי התקווה, השגשוג והפריחה
.
מפתח גאודי אסטבן מרטין, אנדראו קראנסה

ברצלונה, תחילת המאה ה-20. העיר מתפתחת ורוח המודרניזם מעוררת את חובבי תורות האופל. כתות, לשכות ואגודות סוד צצות כפטריות אחר גשם והופכות את ברצלונה לבירת האזוטריקה, ואת האדריכל אנטוני גאודי לפיסה החסרה להגשמת נבואה בת אלף שנים.
בימים של אנדרלמוסיה ופניקה חברתית, מודע לסכנה הנשקפת לחייו, מצפין גאודי, החי חיי צנע והסתפקות במועט, שריד קדוש בלב לבה של יצירתו, המעוצבת בצלמה ובדמותה של התכנית האלוהית: אמא טבע.
ברצלונה, ראשית המאה ה-21. על מריה להביא להתממשותו של החזון הנבואי. היא פותחת במרוץ נגד הזמן. כל התשובות מצויות בשפת הסמלים המאגית של האדריכל, אבל השאלה הגדולה צפונה במסילות כוכבי השמים
רק לחם, מוחמד שוכרי הוצאת ספרים אנדלוס

רק לחם`` הוא סיפורה האחר של מרוקו, הסיפור שממעטים לספר. סיפור של רעב, של עוני ושל הישרדות, של חיים ללא לחם וללא חמלה. ``רק לחם`` הוא סיפורו האוטוביוגרפי של מוחמד שוכרי, יליד 1935. מחשובי הסופרים הערבים בני זמננו. שלמד לקרוא ולכתוב רק בגיל עשרים ואחת. במרוקו של שלנות החמישים, בשלהי הקולוניאליזם, לצד ארמונות הפאר, בתי הפקה והתיירים, מתקיימת מציאות אחרת: עוני מנוון, רעב, בערות, פשע וזנות. מציאות זו היתה ועודנה מנת חלקם של מיליוני תושבים במרוקו, שנאלצים לעזוב את כפריהם ולהגר לערים הגדולות. הרעב הכבד מאלץ את משפחתו של שוכרי לעזוב את אזור הריף. שבצפון מרוקו, והלגר לטנג`יר, בעקבות הלחם הם מהגרים מטנג`יר לתטוואן, אחר כך לווהארן שבאלג`יר, שם עובד שוכרי אצל משפחה צרפתית, חוזרים לתטוואן, אותה הוא עוזב שוב וחוזר לטנג`יר, זהו סיפור הילדות שלא היתה למוחמד שוכרי; חיים בצל אב אכזר ואלים, חיפוש אחרי אוכל, מקום לינה ומעט חום אנושי, עבודות מזדמנות, גניבה, זנות, וגם אלכוהול וחשיש. מסע החיפוש אחר עבודה ולחם הוא גם מסע של שחרור ומרד - מסע של התבגרות ועצמאות, הגיבור מורד במציאות - ``לולא הדמיון הייתי מתפוצץ``. הוא מורד ומשתחרר מהאב הרודן, מהמוסכמות החברתיות ומהבערות. ``רק לחם`` עורר סערה גדולה בעולם הערבי וזכה לתהודה עולמית. מוחמד שוכרי מורד גם במוסכמות הספרותיות. הן מבחינת תכניו הנועזים של הספר והן מבחינת סגנונו
 
בדידותם של המספרים הראשוניים 'פאולו ג´ורדנו

"מתיה חשב שהוא ואליצ´ה כאלה, שני מספרים ראשוניים תאומים, בודדים ואבודים, קרובים, אבל לא מספיק כדי לגעת ממש."

מתיה ואליצ´ה, גיבוריו של רומן מאת פאולו ג´ורדנו, הם שתי נפשות פצועות, הנושאות את זכרת של אירועים קשים בעברן. בין השניים נרקם עוד בנעוריהם סיפור אהבה לא שגרתי. אולם חוסר יכולתה של הסביבה להבין אותם ותחושת הזרות הנוכחת תמיד מסיטים אותם מן הדרך המשותפת, שהיא אולי הסיכוי היחיד לנחמה.

בדידותם של המספרים הראשוניים הוא רומן המפלח את הלב. הספר הציב את פאולו ג´ורדנו, פיסיקאי יליד 1982, כקול הבולט של הספרות האיטלקית הצעירה וזיכה אותו בפרסים רבים, בהם פרס סטרגה החשוב


מספר הסיפורים ממרקש, מאת ג'וידיפ רוי-בהאטצ'אריה, בהוצאת מטר.

מַסַאא אל-ח'יר: ערב טוב. הרשו לי להציג את עצמי. שמי חסן. אני מספר סיפורים. שַליטהּ של ממלכה נרחבת מכפי שתוכלו להעלות בדעתכם, ממלכת הדמיון."
כשזוג זרים צעירים ומסתוריים מגיע לילה אחד אל ה"ג'מע אל-פנה", הכיכר המרכזית של העיר מרקש שבמרוקו, יושבי המקום יוצאים מגדרם. יופיה של האישה והתנהגותו מעוררת התהיות של הגבר מסקרנים את המתבוננים מהצד - אך נראה שאין הסכמה בנוגע לפרטים הנוגעים להיעלמותם.
חסן, מספר הסיפורים, אוסף סביבו מדי שנה מאזינים בכיכר העיר הקסומה של מרקש, למרגלות הרי האטלס שבמרוקו. הוא מזמין אותם לחלוק עמו את זיכרונותיהם מאותו לילה.
"תיאורי הג'מע אל–פנה מלאי חיים ורב–ממדיים... רוי בהטצ'אריה מתעמק בעושרם של ההיסטוריה והחיים במרוקו, והם מהווים כר מלבב לדמיונו הפורה." אנדרסון טפר, "ניו-יורק טיימס"
"יכולת התיאור המופלאה של רוֹי-בּהאטצָ'אריָה מעבירה אותנו כבמטה קסם דרך מרקש, הג'מע, הסהרה והרי האטלס, במסע חושני ומלא חיים.  

 
סודות מרקש, לימור שריר, הוצאת כרמל

סודות מרקשׁ הוא סיפורו של נער מתבגר המגלה את זהותו המינית והנפשית במרוקו של המלך חסן: ארץ פראית, מלאת קסם וסיאוב, רוחשת מיניות וכנועה לדיקטטורה מלוכנית.

בכתיבתה הייחודית משלבת הסופרת דמיון וריאליזם עם פרוזה פיוטית ובאמצעותם מתארת את מרוקו טומנת הסוד כפי שלא הכרנוהַ.
אדם המוותר על זהותו ושאינו מסוגל לוותר על עצמיותו הוא הדמות המרכזית בספר
מתכונים ומזימות, אל ניומרק, הוצאת ביתן זמורה

עולם של אלימות ותככים בונציה של המאה ה 15 שמועות ורחשים אלימות וקנוניה שכולם עסוקים בה וסודות אליכמים בטמונים בין דפי ספר עתיק שכולם מחפשים אותו. המחפשים משתמשים בשלל תחבולות ומזימות להשיגו. בארמון הדוג'ים מתקבל לעבודה נער יתום (לוציאנו) שעזור לשף המהולל של הדוג' ונחשף לעולם הגשמי, הרוחני, והרוחני של השף ושל ונציה
לוצ´יאנו עד לרצח מזעזע בחדר האוכל המפואר של הארמון ומוצא את עצמו במרכז מזימה. ובכוחותיו מנסה לפתור את תעלומת הרצח.


התאוה לחיים,ארווין סטון

כאשר וינסנט ואן גוך מתאבד בשנת 1890 והוא היה רק בן 37 שנה , עד אז היהאמן פורה והספיק לצייר מעל 900 ציורים שלאחר מותו הפכו ליצירות מופת. 
בעודו בחיים היה לאמן המיוסר, חי חיי עוני , הצליח למכור תמונה אחת בלבד בזכות עזרתו של אחיו תיאו.
על פרשת חייו של ואן גוך  הירה והמשברים הנפשיים עד ליום מותו. כתב ארוין סטון "התאוה לחיים"  
חסד הספרדי- א.ב. יהושע

סיפור "החסד הרומי" מהלל את פֶּרוֹ על האופן המחוכם שבעזרתו הצילה את חייו של אביה, קִימוֹן – אסיר אשר נידון למות ברעב. פרו הסתכנה והניקה את אביה בחשאי במהלך ביקוריה התכופים אצלו בכלא. הסוהרים שלכדו אותה בשעת מעשה, "התרשמו כל-כך מהמסירות הנועזת והמקורית שלה, עד שריחמו על האב ושיחררו אותו" , מאחר שהמעשה של פרו תאם לתורת החסד שהורתה למאמיניה, אימצה הכנסייה הנוצרית את סיפור "החסד הרומי", ובכך עודדה אמנים במשך דורות לא רק להמחיש בציוריהם באופן ויזואלי את המעמד שהסופר הרומי הקדום תיאר במילים בלבד, אלא גם לפרש אותו.
 
יאיר מוזס, במאי קולנוע, מגיע לסנטייגו דה קומפוסטלה שבספרד עם רות, השחקנית הוותיקה שלו, לרטרוספקטיבה שעורכים שם לכבוד סרטיו.
על הקיר מעל למיטתם במלון הוא מגלה רפרודוקציה של ציור לא-מוכר לו, שבו אשה צעירה מיניקה אסיר מבוגר.
מוזס אינו מודע למסורת האירופית הארוכה של "החסד הרומי", אך הציור מממש לדעתו סצנה נועזת שהגה התסריטאי שלו, טריגָנו, אשר נועדה להתרחש בסרטם המשותף השביעי, לפני למעלה משלושים שנה


ספר האהבה- קתלין מקוגאן

עקבות הצלחתה במרדף אחר מגילות הקלף החבויות שכתבה מרים המגדלית, מקבלת העיתונאית מורין פסקל חבילה מוזרה ובתוכה מסמך עתיק בלטינית המסתיים בחתימה מוצפנת. מתברר שהמסמך נכתב בידי אישה יוצאת דופן, מטילדה מטוסקנה, שההיסטוריה התעלמה ממנה ואולי אף העלימה את דבר קיומה.

מטילדה, רוזנת ולוחמת בת המאה האחת-עשרה שנישאה בסתר לאפיפיור, תובעת ש"מסמכים וכתבי יד יקרי ערך" יושבו אליה ומניעה את מורין לצאת למסע חיפוש מסוכן ברחבי איטליה וצרפת. עד מהרה מתחוור למורין ולאהובה סינקלייר שהם עומדים לחשוף תגלית מרעישה: "ספר אהבה", הבשורה שכתב ישו במו ידיו. אך אם לא יזדרזו, ייפול הספר לידיים הלא נכונות וייעלם לנצח.

ספר האהבה, פרי מחקר מעמיק, הוא מסע חיפוש עוצר נשימה בינות ליצירות האמנות והאדריכלות החשובות בעולם. זהו הספר השני בטרילוגיית "שושלת המגדלית".
לבבות במנזר, מאת: שרה דוננט כנרת, זמורה-ביתן

1570, העיר האיטלקית פרארה. מנזר סנטה קתרינה המקומי מלא בנשים אצילות שנישאו לישו, שכן רבות מהן לא הצליחו למצוא להן בעל בעולם שבחוץ. אל המנזר נכנסת סרפינה בת השש-עשרה, שמשפחתה עקרה אותה מסיפור אהבה אסור, והיא זועמת ונחושה להימלט.
הגעתה מפרה את ההרמוניה ואת היציבות במנזר, שבראשו עומדת מדונה קיארה, הבקיאה בפוליטיקה כשם שהיא בקיאה בתפילה. היא מעבירה את הטירונית סרפינה לחסותה של סואורה צואנה, הנזירה המלומדת שמנהלת את המרפאה ומטפלת בכל מיני התחלואים, החל במגפות ובמלנכוליה וכלה בפצעים שמקורם בנזירות עצמן.
בין השתיים נרקמת מערכת יחסים מיוחדת תחת עינן הפקוחה של הנזירות האחרות, בעיקר אחראית הטירוניות סואורה אומיליאנה, נושאת דגל האדיקות הנוקשה, וסואורה מגדלנה המסתורית, הכלואה בתאה עם היסטוריה של אקסטזות וחזיונות

 
אקבדורה- מיקלה מורג'ה

סרדיניה, בשנות החמישים. מריה הילדה מגיעה לבתו של בונריה אוראי ולא ברור מדוע. בכל פעם שהזקנה והילדה צעדו יחד ברחובות הכפר, השתרך אחריהן שובל של דברי לעז.

בונריה מגדלת את מריה והופכת אותה ליורשת החוקית של נכסיה ובתמורה מאריה עוזרת לה ותומכת בה בימים שקשה לה .

הזקנה שלובשת תמיד שחור מעורר בקרב התושבים פחד מפניה שמא היא מכשפה ועלולה לעשות משהו- בעיקר מוות. אקבדורה בשפה הסרדית- מי משביאה את הקץ.


החיוך האטרוסקי- חוסה לואיס סמפדו

איכר זקן וחולה שכל חייו גר בכפר קטן בדרום איטליה נאלץ לעבור לגור עם בנו וכלתו במילנו בצפון, כדי שבנו יטפל בו לעת זקנתו.

במילנו נרקמת מערכת יחסים מופלאה בן הזקן ונכדו ובין הזקן לאשה קשישה ממילאנו. על רקע העיר האפורה ששום דבר טוב אין בה לדעתו של הזקן
ראש עקום- נאוה סמל

בלילה אחד שוכב חולה במחלקת טיפול נמרץ והאחות המשגיחה עלי ומספרת לו סיפור מספר ישן על תומאסו הנער מטורינו מבית היתומים בפימונטה, שאומץ על ידי זמרת אופרה ,
הילד שואל שאלות לרוב וקוראים לו בשם גנאי" ראש עקום", כמובן שהוא נעלב ופונה לעולמות רחוקים ומלאי דימיון בעיקר ביושבו בעליית הגג.


בין הפטיש לסדן- תולדות היהודים בסיציליה- הוצאת מגנס, פרופ' שלמה סימונס

יהודי סיציליה חיו עד גירוש ספרד יחד עם הביזנטים הערבים, הצרפתיים,היהודים היו בעלי מלאכה , ויצרו קשרי מסחר עם אירופה וארצות האיסלם.

הספר הינו מחקר על היהודים סיציליה בין תרבויות, בין מעמדות, בין דתות, בין מזרח למערב
הפילוסופית- פטר פרנגה

סוף המאה ה 18 מגיעה סופי וולנד  לפריס ופוגשת את האינציקלופדיסטים, שהיו קבוצה של משיכילים ומהפכניים שרצו לגרום לאנשים להפסיק להיות בורים - דבר שהיה נוח לכנסייה , ולהעניק להם השכלה. להביא את עידן הנאורות לפריס, 

הם מתכנסים יחד וכותבים את ההגדרות של המושגים השונים ומפרסמים אותם, אליהם מצטרפת סופי אשר מתאהבת בפילוסוף דידרו, למרות נישואיה לגבר אחר, סופי מבינה שהשכלה לנשים לא קיימת ודרך כתיבתה באינצקלופדיה היא משרתת את זכותה וזכות הנשים להשכלה, על רקע התקופה של מלך לואי ה 15 ושל הפילגש של ומאדם פומפדור
.


המדע של לאונרדו-הרעיונות המופלאים של גאון הרנסנס,פריטיוף קפרה

דמותו של ליאונרדו דה וינצ'י גדול אמני הרנסנס מתגלה בספרו של פריטיוף קפרה, על כל מחקריו הוא בוחן את עבודתו של ליאונרדו על רקע התקופה ומעלה את פתרונותיו על הכתב.

את יצירותיו והמצאותיו, שחלק גדול מעבודותיו ומחקריו לא היו ידועים אז ואף היום. באופן שיטתי מבהיר 
את השגיו של דה וינצ'י תוך עמידה על אופיו המיוחד של האמן כאמן וכמדען.


חמניות, שארמי בונדריק 

חמניות - רומן המספר את סיפור חייו ויצירתו של ואן גוך על שלל היצירה ולהט, תשוקה וטירוף, אמנות ואהבה. על רקע ארל כפר ציורי בפרובנס, סוף המאה ה-19.
כאשר האמן מתאהב בפרוצה מקומית והיא מתאהבת עד למחנק בצייר מתוסכל הלוקה בנפשו. מפעם לפעם הוא מתאשפז במוסד והיחסים שביניהם עומדים על קרעי תרנגולת.
גרניקה- דייב בולינג

הוא רומן בעיירה הבאסקית "גרניקה" בהרי הפירנאים הספרדיים לפני המלחמה שנערכה והטבח של 1937.

רומן היסטורי המגולל סיפור אהבה , יחסי משפחה ומלחמה. ספור אהבה ע לרקע מלחמה שמוות לא יעצור אותה
.


קנונית אפריל- סוּסָנָה פוֹרְטֶס 
ביום ראשון החמישי לאחר חג הפסחא של שנת 1478, במיסה שנערכה מול המזבח הראשי של קתדרלת פירנצה, השתנו פני ההיסטוריה של הרנסנס האיטלקי, ואפשר גם של אירופה כולה.

באותו בוקר התכנסה אצולת העיר הנוצצת והתוססת, ובראשה לוֹרֶנצוֹ דֶה מֵדיצ'י המכונה "המפואר". ברגע השיא של המיסה, בעוד הכומר מניף את גביע היין הקדוש, שלפו הקושרים את הפגיונות שהסתירו תחת גלימותיהם והסתערו על משפחתו של הפטרון.

איש מן האמנים הדגולים של תקופת הרנסנס לא הצליח להתחקות אחר טיבה האמיתי של אותה תקרית עקובה מדם כשם שעשה זאת הצייר פּיֶירפָּאוֹלוֹ מָזוֹני
.


יותר מחמש מאות שנה לאחר מכן, בפירנצה של המאה העשרים ואחת, אנה סוֹטוֹמָיוֹר כותבת את הדוקטורט שלה על אותו צייר בעל עבר אפל בחסותו של פרופסור רוסי. אט–אט היא נשאבת לעולם הצפנים של הציור ומגלה מי באמת עמד מאחורי אחת הפרשות הסבוכות ביותר בתולדות הנצרות


תולדות היופי, אומברטו אקו

ספר המציג את השינויים שעבר מושג היופי לאורך השנים בתולדות האמנות מתקופת יון ועד היום תוך שילוב הנושא המתפרש על ידי סופרים, משוררים, ופילוסופים בכל תקופה ותקופה.

"המוות והיופי הם שני מושגים רבי־משמעות המכילים בתוכם הרבה תכלת והרבה שחור, והם יחד צמד אחים נוראים המַפרים את עולמם על ידי אותה חידה, על ידי אותו מסתורין" , ג´והן קיטס


 
תולדות הכיעוראומברטו אקו

עקבות תולדות היופי, ספרו של המחבר ומבקר התרבות הידוע אומברטו אקו, תולדות הכיעור עוסק בחקר האפל, הגרוטסקי, המפלצתי והדוחה בתרבות החזותית ובאמנויות.
מה טיבו של דחף המציצנות העומד מאחורי המשיכה שלנו למבעית ולאיום? מה מקור הקסם המגנטי של הנתעב והשערורייתי? מדוע אנחנו יראים מפני מוות, מחלה חוסר־שלמות, אפוקליפסה? האם הכיעור קיים גם בעיני המתבונן?


הידע האנציקלופדי של אקו ויכולת הסיפור שובת הלב שלו חוברים יחדיו בחיבור שנון ומרתק זה על הכיעור, וחושפים את כל אשר אנו מנסים להגן על עצמנו מפניו ולנתק עִמו מגע בחיי היומיום, אך בה בעת נמשכים אליו באופן תת־הכרתי.


 
בתו של גליליאו גלילי ,דווה סובל

סיפור מופלא על קשר בין אהבה למדע

בתו הבכורה של גליליאו משלושת הילדים הבלתי חוקיים כותבת לאביה מכתבים מהמנזר בו היא מתגוררת,המכתבים אלו משתקפת עבודתו של גליליאו, המצאותיו וחידושיו לגבי העולם, וכן את המצב המעורער בינו לבין הכנסייה.

בתו שימשה לו משענת בחייו והיתה לו מקור הכוח להמשך חייו למרות כל הקשיים
אהובתו היהודיה של מוסוליני, דניאל גוטמן

אהובתו היהודיה של מוסוליני - ההשראה הגדולה של מנהיג הפשיזם - דניאל גוטמן (ספר).
עשרות אהובות ומאהבות נקשרו בשמו של בניטו מוסוליני, אך מרגֶריטה צרפתי, בת למשפחה יהודית אריסטוקרטית מוונציה, לא היתה ככולן.
השניים נפגשו במילאנו ב–1912, כשמוסוליני בן העשרים ותשע היה עורך עיתון המפלגה הסוציאליסטית. צרפתי, רעייתו בת השלושים ושתיים של עורך דין נודע ואם לשלושה, היתה מבקרת האמנות היפה והשאפתנית של אותו כתב עת, אשת חברה משכילה וחריפת לשון שניחנה באבחנה פוליטית חדה.
ייסורי ארטמיסיה' מאת: סוזן ורילאנד

ברומן הבכורה המזהיר שלה סיפרה סוזאן ורילנד את סיפור ציורו של ורמיר, ששינה את חיי בעליו הרבים ביופיו. כעת, בספרה החדש, היא מגוללת את סיפורה של הציירת ששינתה את איטליה של סוף תקופת הרנסאנס ביפי עבודותיה. ייסורי ארטמיסיה הוא סיפור חייה יוצא הדופן של ארטמיסיה ג'נטילסקי, האשה הראשונה שתרמה בוצרה ניכרת לתולדות האומנות.בגיל שמונהעשרה מוצאת את עצמה ארטמיסיה גנטילסקי מושפלת בבית דין אפיפיורי, לאחר שהעיזה להאשים בפומבי את האיש שאנס אותה - אוגוסטינו טאסי, המורה שלה לציור. כשאפילו אביה אינו מגן עליה. היא יודעת שלא תוכל להשאר ברומא, ומתחננת שישיאו אותה. בעלה החדש, אומן בשם פייטרו סטיאטסי, לוקח אותה לעיר הולדתו פירנצה, וב מלבלב כשרון הציור שלה, והיא הופכת לאשה הראשונה המתקבלת לאקדמיה דל ארטה. אבל חיי הנישואים מתנגשים בתהילתה החדשה של ארטמיסיה כציירת, והיא פותחת במסע חיים לשילוב הציור עם האימהות, התשוקה עם הגאונות.ייסורי ארטמיסיה הוא סיפור מאבקה של ארטמיסיה למצוא אהבה, מחילה והשלמה דרך אומנותה, על רקע הנופים המרהיבים של רומא, פירנצה וגנואה. הספר מלא בדמויות היסטוריות, כמו קוזימודו דה מדיצי וגלילאו גליליי, ומלא בפרטי חייה של ציירת מתקופת הרנסאנס. דיוקן זה של אשה מדהימה, שהוא בו בזמן סיפור אהבה דרמטי ומעשה נוגע ללב באב ובתו, ילכוד בקסמו את אוהבי האומנות, את חובבי ארץ המגף ואת כל מי שמתעניין באשה שהתעלמה ממוסכמות זמנה והעזה ללכת בעקבות לבה.
השקרן מאומבריה - ביארנה רויטר בהוצאת קרן וכתר ספרים

ג'וזפה עמנואלה פגמינו, סוחר בעשבי מרפא, שודד קברים ונוכל מדופלם, עובר בפירנצה מוכת הדבר בשנת 1348. הוא אוסף אליו את ארתורו, נער רפה שכל במקצת שניצל באורח פלא מהמגפה, ועושה אותו לחניכו.
הצמד המוזר יוצא להגשים את חלומו הגדול של פגמינו, השגת המרכיב החסר להכנת השיקוי לחיי נצח: חתיכה קטנה מקצה הציפורן של בן השטן. אבל בנו של השטן יושב בכלא של הבישוף אגוסטינו מלוּקה ומחכה שיעלוהו על המוקד, וכדי להגיע אל הציפורן המיוחלת יצטרך פגמינו להתמודד עם הבישוף רב-העוצמה ושני עוזריו, התליין האימתני דל סרטו ומפקד חיל המשמר, הקפיטן טיציאן.
יצירתו הגדולה של ביארנה רויטר מגוללת שורת הרפתקאות שבה משתקף באופן מופלא העולם של ימי-הביניים, עולם של בני-אדם הכמהים לישועה בכל מחיר. עולם של תככים פוליטיים בכנסייה הקתולית, של נזירים, אבירים, שרלטנים מכל סוג ומין, ושפע דמויות ססגוניות אחרות, עולם של חיים ועולם של מתים, שביניהם מפלסים פגמינו ועוזרו הנאמן את דרכם.
אבל יותר מכך זוהי יצירה מיוחדת במינה, שנופך אגדי ומיתי שורה עליה. בווירטואוזיות הלשונית, בתיחכום הספרותי, ולא פחות מכך בהומור שלו, מזכיר רויטר את בוקאצ'ו, סרוונטס ואומברטו אקו. כשרונו לברוא תמונות מלאות אור וחושך, חיוּת וצבע, וחדוות הכתיבה המידבקת שלו, עושים את השקרן מאומבריה לחוויית קריאה אדירה, משעשעת ומרתקת מאין כמותה

 
הבתולות של ויוואלדי - ברברה קוויק. הוצאת אריה ניר

אנה מריה דל ויולין "קיבלה" את שם משפחתה הודות לכשרונה בנגינת כינור.

מי שהבחין בכישרון שלה והוציא אותה מבית היתומים הוא המלחין אנטוניו ויוואלדי.

אנה מריה יוצאת לחפש את זהותה בוונציה של המאה ה-18 ומגלה עולם מרהיב, מפתה ומרתיע.
 אקווה אלטה - דונה לאון , הוצאת עם עובד

חוקרת לאריכאולוגיה ואמנות מאמריקה הגרה בונציה עם זמרת אופרה איטלקית מותקפת בביתה אשר בונציה.

חוקר המשטרה חושד שהתקיפה היא על רקע הומופובי, בנתיים במהלך החקירה נרצח מנהל מוזיאון מקומי, והעלילה מסתבכת בסמטאותיה של ונציה כשהבתים והתעלות משמשי םכתפאורה לספיור המתח. ונציה של שפל וגאות ונציה של אקווה אלטה.

בספר 
אקווה אלטה מוצגת דמותו היחודית של הבלש שחוקר את המקרה , הוא גם גבר גם ונציני וגם איטלקי! ונוסף אבא ובעל גאה.

התפאורה לספר העיר ונציה, על תעלותיה הקסומות והמוצפות, והשוני בין ונציה לשאר העולם. והפער בין האיטלקי םלאמריקאים הפער בין היופי לכיעור בין מסורת ומשפחה.



 
"האי של ארתורו", אלזה מורנטה

אביו של ארתורו, תמהוני, מיזנטרופ ושונא נשים בפרט, ירש טירה וגם אינו צריך לעבוד לפרנסתו. הוא שוהה רוב הזמן מחוץ לבית (האם באמת במסעות הרפתקה מיסתוריים?). אמו של ארתורו מתה בלידתו. ארתורו גדל כמעט לבדו, בכפר קטן שהוא אי, לא הרחק מנאפולי. הוא מדמיין את אמו שלא הכיר וסוגד לאביו. כשהוא בן 14, מביא אביו כלה (בת 16) - נערה פשוטה ונוצריה אדוקה מנאפולי. רוב ימות השנה ממשיך האב להיעדר. הסיבוך ויחסי האהבה - שינאה בין ארתורו לאמו החורגת בת גילו בלתי - נמנעים איפוא. ארתורו, ילד - טבע, שגם קרא הרבה ספרי היסטוריה והרפתקאות, מגשש לבדו אחר הרגשות האנושיים הבסיסיים: מהי אהבה, למשל; או מהי אימה בפני המוות. הרומן, שמורנטה פירסמה ב - 1957 (17 שנים לפני `אלה תולדות` הבלתי - נשכח) הוא אחד מספרי ההתבגרות המפעימים ביותר שנכתבו אי - פעם. הטקסט הוא זכרונותיו של ארתורו לאחר שנים, ויש בו תערובת של נאיביות, הומור, רגש ופנטזיה.

צמיחתו של ארתורו מחלומות נערות אל ההתפכחות מעמידה בספק את עצם הבגרות, שאינה אלא ילדות בסולם אחד. אביו הנערץ הוא בעצם ילד כמוהו, כפי שהיה, כפי שנשאר. אלזה מורנטה עוררה התרגשות נדירה כשהופיע `אלה תולדות` בעברית. `האי של ארתורו`, שהביא לה את תהילתה באיטליה (מיד עם הופעתו קיבל את פרס סטרגה היוקרתי) הוא ספר גדול אחר - פחות קודר, אבל לא פחות מרגש.

 
 
 ״משפט פריס״. מאת רוס קינג

1863 חי ויוצר בפריז הצייר ארנסט מסוניה אשר מעונין להציג את יצירותיו בסלון המפורסם של אותם ימים אשר התקיים אחת לשנתיים. רוס קינג מציג לקורא מחקר על האמן עצמו ציוריו מול שאר ציירים האימפרסיונסטים של אותה תקופה. הסיפור על מסוניה ומאנה חורג מגבולות הדיווח ההיסטורי והופך לחשיפה מרתקת של תהפוכות הטעם וההצלחה. רוס קינג מתאר לנו את החיים בפריס בעשר השנים המלאות וגדושות אשר תוססות חברתית ופוליטית, מהרגע שהוצגה היצירה השערוריתית של מאנה : "ארוחת הבוקר על הדשא" ועד שנת 1874, שבה התקיימה התערוכה האימפרסיוניסטית הראשונה. השנים שבהם שלט נפוליאון ה-III ,על הרקע של המלחמה בין צרפת לפרוסיה והקומונה הפריסאית של 1871. היתה זאת תקופה שבה חבורת האמנים החדשנים, ומאנה בראשם, התחילה לאתגר את הממסד השמרני הקפוא. המאבק בין מסוניה למאנה על הצגת עבודותיהם ב"סלון" היוקרתי לא היה על אמנות בלבד, אלא על אופן ראיית העולם.

 
סעודת השייטים- סוזן ורילנד

 ספור על הציור האימפרסיוניסטי של רנואר שגרם לו להתפרסם בשנית לאחר שזמן רב לא הצליח כצייר, הציור הראשון שלו שהוביל אותו להצלחה היה מולן דה לה גלט והשני ארוחת השייטים, בספר מתארים את חייו הללים של רנואר שהיה רווק עד גיל 40 והחליף נשים, שתה אלכוהול עם חבריו  וצייר. הוא הופיע בכל הסלונים הנחשבים של פריז באותם ימים. אבל נשאר עני עד הציור "סעודת השייטים". 
 
רנואר היה קונה בדים וצבעים בכל רגע נתון שבכיסו נמצאו מטבעות.  במהלך הסיפור מוזכרים ציורים נוספים של רנואר. הרבה מהפורטרטים שהוא צייר וגם ציורי נוף

 
מכתבים לתיאו, וינסט ואן גוך

"מה אני בעיני רוב האנשים? אפס, או איש תמהוני ולא נעים - אחד שאין לו ולא תהיה לו אף פעם איזושהי עמדה בחברה, בקיצור, נחות שבנחותים. בסדר גמור, גם אם הם צודקים, ארצה להראות בעבודתי מה נמצא בליבו של איש תמהוני כזה, בלבו של אפס". "זוהי שאיפתי, המבוססת למרות הכל על אהבה יותר מאשר על זעם, על רוגע יותר מאשר על סערת רגשות. נכון שאני נמצא לעיתים קרובות במצוקה גדולה, אך עדיין קיימות בתוכי מוסיקה והרמוניה שקטה וטהורה. בבקתות העלובות ביותר, בפינות המזוהמות ביותר, אני רואה רישומים ותמונות. ונפשי נמשכת לדברים הללו בעוצמה שאין לעמוד בפניה" (האג, יולי 1882). ספר של מכתביו ש לוינסט וא ןגוך לאחיו תיאו שתמך בו כל חייו . בכל מקום אליו הגיע שלח לתיאו מכתבים שבהם תיאר את מצב רוחו, מצב כיסו, וע לאיזה ציורים הוא עובד. המכתבים מתארים את מערכת חייו הקצרה של ואן גוך ואת מערכת היחסים שלו עם הסביבה , עם אמנים שונים ובעיקר עם פול גוגן
 
יומן זעיר, אומברטו אקו

לדבריו של אומברטו אקו יש להטיל ספק בכל הדברים הרציניים, מכאן גם נולדה הפרודיה.

אומברטו אקו מחבר הספר "בשם הורד" עוקב אחר תופעות חברתיות ומציג אותן בספרו רומן זעיר

 
מגילת סן מיקלה - אכסל מונטה
"מגילת סן-מיקלה" היא מחרוזת סיפורים מרהיבים מתוך פרשת חיים עתירי נסיון. דמויות אנשים ונשים ובעלי-חיים במקומות קרובים ורחוקים - למן לפלנד הצפונית שחוט של אגדה משוך עליה ועד נאפולי מוכת-הכולרה ומסינה הנהפכת ברעש והבית המופלא באי קאפרי - מוצגים לפנינו מתוך גישה אנושית חמה. לא לחינם הקסים הספר דורות רבים של קוראים בעולם כולו.

אכסל מונתה נולד ב- 1857. למד רפואה באוניברסיטת אופסלה שבשבדיה מולדתו והשתלם בפאריס בהדרכת הנוירולוג הנודע שרקו. שנים אחדות עסק ברפואה באיטליה וב- 1930 נתמנה רופא-חצר לגוסטב החמישי מלך שבדיה שהיה לידידו. את פרסומו העולמי קנה ב"מגילת סן-מיקלה", אשר מאז הופעתו ב- 1929 באנגלית תורגם לארבעים לשונות.

 
חמישה ימים שזעזעו את העולם /  ניקולס בסט
ב-28 באפריל 1945 נגרר בניטו מוסוליני ממיטת פילגשו, הוצא מביתו ונורה למוות. יומיים לאחר מכן התאבד אדולף היטלר בירייה בבונקר בברלין. שני הדיקטטורים מצאו את מותם, ובכך הקיץ הקץ על המערכה האירופית של המלחמה הקשה ביותר שידעה המאה העשרים.
חמישה ימים שזעזעו את העולם מתאר את קורות הימים הדרמטיים האלה מזווית חדשה ומסעירה, באמצעות שורת עדי ראייה מפתיעים: מי מאתנו יודע שאחותו של היטלר חיה באלמוניות, בשם גברת וולף, מכונסת בבית הארחה בעוד האורחים דנים במות אחיה? או שרומן פולנסקי בן האחת עשרה שרד כפרא המתרוצץ ברחובות קרקוב? או שאודרי הפבורן נמלטה מחטיפה לבית בושת של הוורמאכט וסבלה מתת-תזונה קשה?
גינטר גראס, ג'וזף הלר, מרלן דיטריך, הנרי קיסינג'ר – לצד הימלר וסטלין וצ'רצ'יל ורבים אחרים – הם גיבורי הספר המאלף הזה. עדויותיהם הנמסרות כאן רוקמות יחדיו תמונה מחרידה ומרתקת של השעה הקשה הזאת בהיסטוריה
הקרבות האבודים של לאונרדו ומיכאלאנג'לו, ג'ונתן ג'ונס
לאונרדו דה וינצ´י ומיכאלנג´לו בואונרוטי התקשו לחיות באותה ארץ, לא כל שכן באותה עיר, לא כל שכן לעבוד באותו חדר.

כאשר נשכרו שניהם, בראשית המאה השש-עשרה, לצייר ציורי קיר המתארים  קרבות באולם המועצה הגדולה בפירנצה, התפוצץ הכל. חייהם השתנו לעולם, ואיתם גם תולדות האומנות. 
 
הקרבות האבודים של לאונרדו ומיכאלנג´לו מגולל את הסיפור האמיתי על התחרות שהציבה את שני האמנים הגדולים ביותר של הרנסנס איש כנגד רעהו.

זהו סיפור על גאונות יוקדת, על משטמה הדדית ועל יצרים תחרותיים שהולידו שתי יצירות מופת
האנוסים, ירמיהו יובל,הוצאת כתר

ספורם המרתק של אנוסי ספרד ופורטוגל  שחויבו להמיר את דתם- יהודים שדתם הומרה בכפייה לנצרות - משתרעת על פני כמה מאות שנים וחמש יבשות.

בספר זה מספר ירמיהו יובל את סיפורם היוצא דופן ומהרהר בהשלכותיו על שאלות מודרניות של זהות.

הספר שואב ממחקרים היסטוריים, רשומות האינקוויזיציה, יצירות ספרות, שירה ועיון בנות הזמן.

 

 
 
  http://www.am-oved.co.il/design/images/print_icon.png
 
קיטון האבן, מסע אל הכפרים החבויים של סיציליה
מאת:  
תרזה מאג'ו

 
הכפרים החבויים של סיציליה מושכים את תרזה מאג'ו בעוצמה אדירה.  

היא נוסעת אליהם בגלל הקסם שבאווירה, האופי הסיציליאני הייחודי, הנוף המדהים, הבתים התלויים על קצה הצוק, הבדידות ובעיקר בשל המורשת המשפחתית.

סבה וסבתה עזבו את סיציליה בצעירותם. כפרם חרב ברעידת אדמה, ואף על פי שאמרו לה ש"כלום לא נותר שם", מאג'ו שבה כדי למצוא את המקום שממנו היגרה המשפחה לארה"ב.

האהבה לאי הגעשי מושכת אותה לשוב אליו כמעט בכל שנה לביקורים ממושכים.


 

כשהכריש ישֵׁן, מילנה אגוס
 
סיפורה של משפחה לא בדיוק קונבנציונלית מסרדיניה – אב החולם על תיקון עולם; אם דיכאונית וחסרת ביטחון הרודפת אחרי יופי; דודה המחפשת ללא לֵאוּת חתן, אך אינה מסוגלת לשהות עם גבר יותר משעתיים־שלוש; בן פסנתרן עילוי; ובת תיכוניסטית הכותבת סיפורים ועוברת בזריזות בין עולמות שונים, שהיא זו שמספרת את הסיפור בזמן אמת, מבלי שתדע מה יביאו הפרקים הבאים. לכן היא מופתעת תדיר, לא פחות מן הקוראים. כתיבתה קומית ומרגשת, פרֵחית ופיוטית כאחד.
הנערה התמימה הזאת חיה חיים כפולים ביותר ממובן אחד, שכן היא גם מנהלת בחשאי מערכת יחסים פרוורטית ומסוכנת עם גבר נשוי. למעשה, הדמויות העיקריות בספר חיות כולן חיים שניים בלב הדיכאון שלהן. והנשים רעבות באופן נואש להיות נאהבות ולהבין סוף־סוף מה זאת האהבה שמדברים עליה. בני המשפחה יחושו יותר ויותר נטושים ומובסים, כמי שמצאו מקלט מסערה עולמית בבטן הכריש, כמו הנביא יונה בבטן הלוויתן. ויותר ויותר הם יעצימו את המטאפורות של מצבם ויהפכו אותן כביכול לממשות. סופם לנצל רגע שהכריש ישן, להימלט דרך הרווח שבין שיניו וללמוד להחזיק באיזה אושר צנוע ומפתיע
חנות הטבק, פרננדו פסואה, מבחר קטעי שירה ופרוזה

פרננדו פסואה, מגדולי הסופרים והמשוררים במאה העשרים, 
גדול משוררי פורטוגל, ומי שהוגדר כ"גלקסיה של משוררים", 
קנה לעצמו קהל מעריצים גדול בקרב קוראי העברית.‬ 

באנתולוגיה המוגשת כאן, מזמין יורם מלצר את הקוראים לקריאה 
בשירה ובפרוזה של פסואה.

‫החל ב"חנות הטבק", דרך שירים אישיים של פסואה מתקופות שונות, 
שירים של שלושת ההטרונימים המרכזיים וגם יצירת פרוזה 
בתרגום ראשון לעברית, "חינוך הסטואיקן", של ההטרונים הברון דה טייבה. ‬
‫הקריאה הנמשכת בפסואה, כמו תרגום יצירתו של פסואה, מזמנת הפתעות, תגליות בלתי–פוסקות והנאה מספרות מרוממת–נפש
.‬

אחרון היהודים. נוח גורדון 

שנת 1492. הימים הנוראים של גירוש היהודים מספרד בצו מלכותי ובעידוד הכנסייה. יונה טולדנו, בנו בן החמש עשרה של צורף כסף יהודי מהולל מטולדו, חווה את מותם האכזרי של אחיו ואחיו. לבדו, לכוד בספרד נוכח הנסיבות, יוצא אחרון היהודים למסע הישרדות ברחבי המדינה, נחוש לכבד את זכר משפחתו ולהישאר יהודי ואדם, אבל גם לגלות מי האחראים למות יקיריו.

בדרכו נאלץ אחרון היהודים לעבוד למחייתו בעבודות שונות ומגוונות - מפועל בשדות ועד שוליית יצרן נשק, פוגש שלל אנשים ולא פעם נחלץ לעזרתם. לבסוף הוא מוצא את ייעודו, לומד את רזי הרפואה ונעשה רופאה המוערך של סרגוסה, אבל נשאר תמיד יהודי ככל שזיכרונו מאפשר לו.

 


המיילדת מוונציה : רוברטה ריץ'

חנה לוי היא המיילדת מוונציה.בונציה של המאה השש עשרה כאשר ברחובות משתוללת מגפה ומלאך המוות עובר מדלת לדלת.

לילה אחד מתדפק על דלתה של חנה, מיילדת יהודייה שחיה בגטו, רוזן נוצרי. הוא מבקש ממנה לסייע לאשתו המתקשה ללדת.
אם תיעתר לבקשתו תעבור על האיסור החל על יהודים להגיש עזרה רפואית ותסכן לא רק את חייה אלא גם את חיי כל היהודים בגטו. אבל איך תסרב למשאלתה של אישה סובלת ותפקיר אותה ואת תינוקה? הרוזן מוכן לשלם לה כל סכום - מספיק כדי לפדות את בעלה השבוי במלטה - אבל רב הקהילה מצווה עליה לסרב לבקשתו.


 

האדריכל מפריז / צ'רלס בלפור
ריז, 1942. לוסיין ברנאר, אדריכל פריזאי, מתוודע אל איש עסקים עשיר המציע לו, תמורת סכומי כסף גדולים, להערים על הגסטפו ולתכנן מקומות מסתור ליהודים
 
ברנאר מסכים לעשות זאת אף שידוע לו היטב שאם ייתפס על ידי הגסטפו ויואשם בעזרה ליהודים – יעונה למוות. הסכנה עוד גוברת כשבמסגרת עבודתו מוצע לו גם תכנון בית חרושת גרמני לייצור נשק, פרויקט שעליו לבצע תוך שיתוף פעולה עם קצין גרמני חובב אדריכלות ואמנות
 
חייו של ברנאר משתנים: הוא מתאהב באישה יפהפייה, מציל ילד יהודי ויוצר קשר עם כמה מהאנשים שהציל. אט-אט מפנה התאווה לכסף את מקומה לרצון בנקמה.
הרומן מיטיב לתאר את החיים בפריז תחת הכיבוש הנאצי: הפחד המתמיד של התושבים, מעשי האלימות כלפי היהודים, הלשנות השכנים, המחסור החמור במזון והמחירים המופקעים בשוק השחור


 
ללכת בעקבות הלב, סוזאנה תמרו
לכי לאשר יישאך לבך... 
כשהרוחות מצליפות על הבית עם בוא החורף, כותבת איטלקיה קשישה החשה במוות המתקרב, מכתב ארוך לנכדתה באמריקה, בצורת יומן חיים. 

זהו סיפור אהבה, וידוי,ומעל לכל עיזבון - זכרונות חייה של אשה המודה בהדחקת רגשותיה ובכניעה למוסכמות. 
היא מקווה כי שחזור הארועים הטרגיים יעזור לנכדתה להבין כי דרך החיים הנכונה היחידה, היא מסע לתוך עצמנו: "וכאשר ישתרעו לפניך דרכים רבות ולא תדעי באיזו מהן ללכת, אל תבחרי באחת באקראי, אלא התיישבי על מקומך והמתיני. 

נשמי נשימה עמוקה שופעת אמונה, כפי שנשמת ביום צאתך לאוויר העולם, אל תניחי לדבר להסיח את דעתך, המתיני עוד ועוד. 
שבי במקומך, בדממה, והקשיבי לקול ליבך. 
וכאשר ידבר איתך, קומי ולכי לאשר יישאך." 




 
"מריה הבתולה מנצרת" , מארק האלטר 
" אין אדם שאינו מכיר את מריה אמו של ישוע, הדמות המסתורית הנערצת שהעולם הנוצרי כולו סוגד לה. אף על פי כן לא נכתבו עליה בברית החדשה אלא משפטים ספורים, מעורפלים וסותרים. מדוע? מה ניסו להסתיר מאתנו? האם היו רעיונותיו המהפכניים של ישוע רעיונותיה של אמו? ברומן תקופתי זה משרטט הסופר את דמותה הנועזת והשנויה במחלוקת של מרים, אותה יהודיה שהפכה לימים למריה, הבתולה מנצרת. מה משמעותו של אותו מסתורין? מי היה אביו של ישוע? האם הרתה מריה לרוח הקודש? האם היה ישוע יציר רוחה? המחבר חושף בפנינו את סיפור אהבתם הנכזבת של מרים ובראבא הגנב, מספר לנו על מערכת היחסים המופלאה שנרקמה בינה לבין יוסף הנגר, ומתאר את קשריה עם יוסף הרמתי מכת האיסיים התמוהים, שממנו למדה את רזי הטיפול האלטרנטיבי. מרים מתבגרת לנגד עינינו והופכת לאחת הנשים החזקות והמעניינות בהיסטוריה העתיקה. 
אני הלנה המופקרת , פרנצ'סקה פטריצו
במיתולוגיה היוונית הלנה היא האשה היפה בנשים, היא היתה אשתו של מלך ספרטה, מינלאוס. אבל כמו בכל הסיפורים פאריס, נסיך טרויה, חמד אותה, ולכן חטף אותה, דבר שהיה מקובל בהיסטוריה, דבר זה מביא לפרוץ מלחמת טרויה.
בספר להלנה גיבורת רומן יש מה "להגיד" , ואת האמת הזאת היא מספרת במהלך האירועים המסופרים בין דפי הספר, הלנה היא אשה בעלת קול דמות בשר ודם שאינה מוכנה להחשב כקורבן ומעיזה להפר את כל הכללים והאיסורים של התקופה החלים על הנשים

 
יומנו של מכשף, פאולו קואלו, הוצאת כתר
הספר, ספק סיור ספק סיפור אגדי, חושף את הדרך שעשה קואלו מעולם החומר אל החוויה הרוחנית-המיסטית הצרופה: שלושה חודשים עשה ברגל את הדרך מן הפירנאים בצרפת לעיר סנטיאגו ? דרכם של עולי רגל רבים למן ימי הביניים ועד ימינו.

מלווה במדריך איטלקי, יצא לחפש חרב פלאים וחוויות מיסטיות ? בשלב בהכשרתו למסטר רוחני. הספר הוא שילוב של הרפתקה רוחנית, סיפור מסע ומדריך לחיים שלמים, והקוראים מתוודעים באמצעותו לאחת העליות לרגל החשובות ביותר 
הקשר הפרנסיסקני, ג'ון סאק
הקשר הפרנציסקני מבוסס על אירוע אמיתי - חטיפת שרידיו של פרנציסקוס הקדוש מאסיזי והסתרתם, וכל זאת בברכתו של ראש המיסדר הפרנציסקני. אתר הקבורה שמעולם לא התגלה
מכתב מוצפן שהשאיר אחריו האב ליאו שולח את הנזיר הצעיר והאדוק קונרד לחקור את החברה המושחתת באיטליה של המאה ה-13.
לפני 700 שנה החביאה הכנסייה את גופתו של פרנציסקוס הקדוש מעיני העולם. איזה סוד ירד עימו אל הקבר?
מסעו של קונרד לגילוי הסוד מפגיש אותו עם חייהם של סוחרים בני העולם הגדול, עם אנשי דת רבי מזימות, עם נשים קשוחות ואפילו עם האפיפיור גרגוריוס העשירי. כל צעד שקונרד עושה מעמיד במבחן את מוסריותו, את פיקחותו ואת ליבו הפשוט והאוהב.
הפרינצ'יפסה, פיטר פרנגה
על התפאורה רבת ההוד של רומא - עיר של ניגודים, של ברק ושל אומללות, של כאוס ושל גאונות - מציג פיטר פרנגה את דמותם  של לורנצו ברניני ופרנצ'סקו בורמיני, שני האדריכלים שהקימו במאה השבע-עשרה את "רומא החדשה", וביריבות המרה ששררה ביניהם.
לרומא של שנת 1623, מגיעה צעירה אנגלייה יפהפייה, פיקחית ותאבת חיים וחופש. שמה קלריסה, אך בפי כל היא מכונה פרינצ'יפסה - נסיכה.
היא פוגשת את לורנצו ברניני ופרנצ'סקו בורומיני ונשבית בקסמיהם. שניהם אמנים גאונים: ברניני הוא פסל, גבר מבריק, אלגנטי, אהוב הנשים וחביב האפיפיור; בורמיני הוא סתת, בעל כישרון יוצא דופן, מופנם ושואף לשלמות , היא לומדת מהם את רזי האמנות והאהבה. כשלכס עולה אפיפיור חדש הוא ממנה את ברניני ובורמיני לאדריכלים של רומא החדשה - עיר של ארמונות, כנסיות ושכיות חמדה שלא תהיה שנייה לה בעולם. 
גן המכתבים, אליסון ריצ'מן , הוצאת פרוזה

פורטופינו, איטליה, 1943. 
אישה צעירה יורדת מספינה בחוף כפרי יפהפה. 
למרות שהיא יודעת כיצד להיבלע בהמון, אלודי מפוחדת מדי לחמוק מהקצינים הגרמנים כשבידיה מסמכי זיהוי שזויפו בחוסר כישרון. 
היא קופאת במקומה עד שגבר, שמעולם לא פגשה קודם, טוען שהוא מכיר אותה. 
מתוך מצוקה למצוא מחסה, אלודי הולכת אחריו לביתו שעל צוקי פורטופינו.
חודשים ספורים קודם לכן, אלודי ברטולוטי היתה צ'לנית מחוננת בוורונה, רחוקה מהאירועים שמתחוללים בעולם. 
אבל כאשר משטרו הפשיסטי של מוסוליני פוגע במשפחתה, נמשכת אלודי לתנועת המחתרת על ידי לוקה, מוכר ספרים צעיר ונלהב. 
עם התרחבות הכיבוש, היא מגלה שכישרונותיה המוזיקליים הייחודיים ואומץ לבה יכולים להציל חיים.

בפורטופינו, דוקטור אנג'לו הצעיר מעניק מקלט לצעירה התשושה והמפוחדת. 
יש לו סודות כואבים משל עצמו, והוא רדוף אשמה וחרטה. 
אבל הגעתה של אלודי מסוגלת להפיח בו תקווה ושמחה שאנג'לו האמין שאבדו לו לעד.

גן המכתבים מתאר את התקווה, המתח ופרשיות האהבה של תקופה לא יציבה, 
בעלילה אפית ששזורים בה סיפורים על אהבה ראשונה, טרגדיה גדולה ואומץ גדול.
 

 
שנת מותו של ריקאדו ריש, זוז'ה סארמגו
המשורר והרופא ריקארדוּ רֵישׁ חוזר לליסבון בשלהי 1935, לאחר גלות ממושכת בברזיל, חודש לאחר מות ידידו, המשורר הפורטוגזי פרנאנדו פֶּסוֹאה, מגדולי המשוררים של המאה ה-20. במשך 8 חדשים הוא מנסה להתחיל חיים חדשים בפורטוגל, מן המקום שהפסיק ריקארדו ריש של העבר, אדם עם אותו שם ואותם פנים, אבל האומנם אותו אדם?    
חלק ניכר מזמנו מעסיקות אותו שתי נשים. האחת, חדרנית בבית המלון שהוא משתכן בו, הנכנסת למיטתו, שמה לידיה – אשה פשוטה וישרת-רגש, התגלמות ארצית מנוגדת של לידיה המומצאת, אליה היה פונה בשיריו. האחרת, מארסנדה, היא צעירה משכילה ומיוסרת, עם שיתוק לא מוסבר בידה השמאלית. האם הוא מאוהב בה, חושק בה, או שמא הוא רק "המקום" שממנו פועלות המלים והמחוות של האוהב?
   



 
גרציה מליסבון, גיורא ברק
על נעוריה של דונה גרציה, הדמות הנשית, אולי הגדולה ביותר שהייתה לעם היהודי, כמעט ולא ידוע דבר. ביד אמן עדינה, טווה המחבר את קורותיה של הנערה, בתו של רופא מלך פורטוגל, מהיום בו קראה לה אמה למרתף ביתם וגילתה על אוזנה של הנערה ההמומה שהיא יהודייה-בסתר.
סיפור כניסתה ההדרגתית של חנה-גרציה אל תחת כנפי עולם היהדות, כמו גם הקשר הרומנטי המתפתח בינה לבין פרנצ'סקו מנדס, מגדולי הסוחרים באותה עת ובעל המהלכים בחצרות מלאות התככים של מלכי אירופה והאפיפיורים, מתוארים על רקע אירופה השסועה של המאה ה-16, הנקרעת בין מאבקי דת ויריבויות מרות בין חצרות קיסרים ומלכים, אגב ניסיון נואש לעצור את התקדמות העות'מאנים המאיימים.
תוך כדי התקדמות העלילה מוסברים מאורעות חשובים בחיי היהודים בספרד ובפורטוגל לפני ואחרי הגרוש הגדול, ומתוארים מאפייני המאה ה-16 כמו המצאת הדפוס וגילוי נתיבים ימיים חדשים על-ידי מגלי-ארצות נודעים. כל אלה, ובמיוחד הגעתו לפורטוגל של איש המסתורין, דוד הראובני, משתלבים ושופכים אור על התפתחותה של דונה גרציה לצד אהובה פרנצ'סקו, לקראת הפיכתה לאישה העשירה ביותר בתקופתה, כמו גם לחסידה נלהבת של הרעיון הציוני על מרכיביו השונים. הזדהותה השלמה עם אחיה האנוסים עמדה ביסוד כל פעילותה וליוזמתה לחידוש ההתיישבות היהודית בטבריה.  
 
 
על העמוד היציב, פרננדו פסואה
מה עשיתי מן החיים, פרננדו פסואה
 

טירת אוטרנטו, וולפול הוראס
 
ספרו של ההוגה והפוליטיקאי האנגלי בן המאה שמונה עשרה הוראוס וולפול, טירת אוטרנטו, נחשב לרומן הגותי הראשון שנכתב אי פעם.
 
סגנון האדריכלות הגותי - המבנה הנשען על קשתות חדוּדיות ואומנות חיצוניות, הצריחים הנישאים והמעברים הסודיים - היה אהוב, על וולפול, ושימש רקﬠ מתאים מאין כמוהו לעלילת ספרו. משום כך טבﬠ וולפול את המונח "סיפור גותי" לתיאור ספר זה.
 
רבים מסממניו של הסיפור שבים ומופיﬠים ברומנים הגותיים הבאים אחריו: הרקﬠ, טירה קודרת ומאיימת שבתוכה מתרחשת הﬠלילה;  והדמויות, כמובן: האציל הﬠריץ, אשתו הכנוﬠה, המתחזה הצﬠיר הﬠתיד להתגלות כאדם רם מﬠלה, הבתולה הזכה והחסודה והמשרתים התמימים; ההתגלויות העל-טבעיות ומﬠל הכול, אווירת הקטסטרופה הממשמשת ובאה, שכל שלב במהלך הﬠלילה מקדם אותה לקראת הסוף הבלתי נמנﬠ.

 

 
 
לבד בפסגהפאולו קואלו
מהו מחיר ההצלחה?

בספרו החדש לבד בפסגה חזור פאולו קואלו לעסוק בנושאים החשובים שעמם התמודד בספריו אחת-עשרה דקות והזאהיר. כעת מגיש לנו קואלו רומן מותח - תמונת ראי של העולם שאנו חיים בו, עולם שבו ההשתעבדות שלנו לחיי מותרות ולהצלחה בכל מחיר מקשה עלינו לשמוע את מה שבאמת פועם בלבנו.

עלילת הספר מתרחשת בפסטיבל הסרטים בקאן, זירת המפגש של בני "מעמד-העל" - בני המזל שהגשימו את החלום וזכו להצלחה בעולם האופנה והקולנוע. אחדים אפילו הגיעו אל הפסגה, וכעת הם חרדים לכתרם ולמעמדם. כסף, כוח ותהילה מוטלים על הכף - הדברים שבשמם ועבורם מוכנים רוב האנשים לעשות הכול, יהיה המחיר אשר יהיה.

ביריד ההבלים המודרני הזה נפגשים איגור, מיליונר רוסי; חמיד, מעצב אופנה מוביל מהמזרח התיכון; גבריאלה, שחקנית אמריקנית הרעבה לתפקידים ראשיים; סבוי, מפקח משטרה שאפתני המקווה לפצח את תעלומת הרצח החשובה בחייו; ויסמין, דוגמנית מבטיחה בתחילת דרכה.

בתוך תעשייה שלמה של חלומות מן המוכן, מי מהם יצליח לזהות את חלומו האמיתי ולהגשימו?

"מבט נוקב על עולם הזוהר ועל אבק הכוכבים. לבד ספגה הוא מסע לא רק בעקבות רוצח מסוכן, אלא גם בעקבות ערכים רוחניים אמיתיים".

 
החברה הגאונה, אלנה פרנטה
הן ליָלהֶצ'רוּלוֹ, ילידת 1944, בתו של הסנדלר שלא יצאה כל חייה מתחומי נאפולי, נעלמת בגיל 66, ונעלמים כל חפציה ומסמכיה, לאחר שאף גזרה את עצמה מכל התצלומים שבהם הופיעה עם בנה. היא הגשימה בהגזמה אופיינית את רצונה להתנדף ולמחוק את כל החיים שהותירה מאחוריה – והמעשה הרגיז מאוד את ֶאֶלנהְגֶרקוֹ, בתו של השוער בעירייה, בת­גילה וחברת­הנפש שלה כמעט 60 שנה. כמין נקמה מתיישבתֶ אלנה, שהיא כבר סופרת, לכתוב כל פרט מסיפורן של השתיים, זו מול זו. 
ספר על מרוקו
העדרו המסנוור של האור. מאת: טאהר בן ג'לון
ביולי 1971 נכשל נסיון ההפיכה במרוקו נגד המלך חסן השני. מארגני ההפיכה חוסלו והקצינים והחיילים המבצעים נשפטו ונידונו לתקופות מאסר שונות. אבל כעבור שנתיים הם הוצאו מהכלא – חמישים ושמונה קצינים וחיילים – ונעלמו. בתחילת שנות השמונים החלו להסתנן ידיעות על גורלם;נודע שהם נמקים בכלא מדברי בטזממארט, בעינויים ובייסורים תופתיים. השלטון המרוקאי הכחיש את דבר קיומו של הכלא הזה, והכלואים הוסיפו לגווע בו אט-אט, שמונה-עשרה שנים, ולמות בזה אחר זה. באוקטובר 1991, בהשפעת לחצים בינלאומיים, שוחררו עשרים ושמונה הכלואים שהצליחו לשרוד.
בין האנשים הכחולים
משה בר-חן
ערב קבלתה של מרוקו את עצמאותה, בתפר שבין עזיבת הצרפתים לתפיסת מוסדות השלטון בידי המוסלמים, שבחסדיהם יהיה נתון מעתה גורל היהודים המקומיים, נחשף אהרון אוחנה, ראש הקהילה היהודית בעיר הדרומית גולימין וסוחר רב מוניטין, לשורה של סימנים מפתיעים ההופכים באחת את חייו. שרשרת האירועים שתחילתה ביידוי אבנים לביתו בערב חג, המשכה ברצח מושל המחוז בשל קשריו עמו וסופה בפגישה מוזרה בפארק בקזבלנקה מגלגלת אותו למשימת חייו. הוא מוצא את עצמו מגויס על ידי המוסד הישראלי בגיוס חשאי למבצע להעלאת יהודי קהילות דרום מרוקו מתחת אפם של השלטונות המוסלמים החדשים. האם ייעתר למשימה? כיצד יישא באחריות פירוק השותפות העסקית במקרה שייענה להצעת מגייסיו? ואיך ידאג להנפקת עשרת אלפים דרכונים מזויפים ולשינוע סודי של רבבה ממושבם בהרי האטלס עד לנמל חיפה?

 

זמן בין התפרים,מריה דואניס

בעוד ספרד נהפכת לזירה עקובה מדם, וברחבי אירופה נשמעים פעמי מלחמת־העולם השנייה, ערב רב של אירופאים מוצא מפלט במרוקו הספרדית והאקזוטית. אל העיר התוססת והקוסמופוליטית טנג´יר, מגיעה ממדריד גם סִירָה קירוֹגָה הצעירה, מאוהבת עד מעל לראשה בגבר שהיא בקושי מכירה. אלא שלא חולף זמן רב, והיא מוצאת עצמה שבורת לב וללא פרוטה, כשרק כישרון התפירה שלה עשוי לשמש לה כמוצא ממצבה העגום. היא עוברת לטטואן, בירת מרוקו הספרדית, ושם בעזרת קשרים מפוקפקים ובדרכים לא דרכים יוצרת לעצמה זהות חדשה, כבעלת סלון אקסקלוסיבי לתפירה עילית לנשות הקהילה הבינלאומית שבמקום. חייה יודעים עליות ומורדות, אך מעמדה החדש והקשרים הענפים שהיא טווה עם דמויות היסטוריות אמיתיות, מציבים אותה במקום מסוכן וחדש באזור הדמדומים של עולם הריגול והקונספירציות הפוליטיות. 

בצל החומות, מיכאל פריאנטה
הינו פסיפס חי של זכרונות ילדות המשחזרים סיפור משפחה מהמלאח הישן (רובע יהודי) של מכנאס שבמרוקו. בשכונה עתיקה זו הדוחק לא היה קל והעוני היה חומרי בלבד. האמונה הרגיעה את הרוחות והמצוות הראו את דרך המלך.

התושבים נאבקו ללא הרף בז´נון (השדים) ו´מלאכי המוות´ לא הבחינו בין תינוקות להוריהם, צעירים למבוגרים, צדיקים לרשעים, עניים לעשירים, מאמינים לאפיקורסים.
´זכרונות ילדות´ לעולם אינם נמחקים מתודעת האדם. הם שבים ועולים בספר זה בהקשרים שונים. כמו חלומות המציפים אותנו, לעיתים עם תמונות מדוייקות, לעיתים מעורפלות ואף מוזרות.
הדמויות אוטנתיות. התקופה, שנות החמישים והשישים של המאה שעברה. הכתיבה שזורה בפתגמים ובביטויים עסיסיים עליהם גדל המחבר. ואילו הנרטיב עומד במשימה הספרותית - הילד עט על המבוגר ומאיץ בו לספר את אירועי הימים ההם, ללא התרפקות ובלי געגועים.
מעבר לסיפורה של משפחה וסודותיה, מדובר ב´זיכרון קולקטיבי´ - ממואר (Memoire) - של קהילה ייחודית ומפוארת, שהיתה ואינה עוד.

 
"ונציה, סיפור אהבה" ראובן מירן
הוא שיטוט ספרותי מרתק במקום שאין שני לו, שרבים נהרו ונוהרים אליו לאורך הדורות. הספר מאגד בתוכו מדבריהם ורחשי לבם של כמאתיים סופרים וסופרות, משוררים ומשוררות, אמנים והוגי דעות בכל הזמנים, שראו בוונציה תופעה ייחודית שאין לה אח ורע.
 
לכל אוהבי ונציה, וגם לאלה שעדיין לא ביקרו בה, הקריאה בספר מזמנת ממד עמוק ומגוון ומוסיפה זוויות מפתיעות לעיר המקסימה וה"אין-שנייה-לה" הזאת, שהטבע מאיים להטביע.
הספר מלווה בצילומים שצילם יוצר הספר, ואפשר לקרוא אותו לפי הסדר שבוחרים: מההתחלה, מהסוף, מהאמצע או מעמוד אקראי.
פריז, סיפור אהבה, בחר וערך: ראובן מירן
עיר האורות בעיני סופרים ומשוררים בכל הדורות

דומה שאין עוד עיר על פני כדור הארץ שסופרים ומשוררים, אמנים והוגי דעות כה רבים – מכל התרבויות ובכל הזמנים – כתבו על אודותיה כה רבות כמו פריז. עם כל הכבוד השמור לערים מופלאות ברחבי תבל, אין עוד אחת שרבים כל כך נמשכו ונמשכים אליה בעבותות של קסם, וחשים דחף לכתוב עליה. כי פריז היא סיפור אהבה, וכמו בכל סיפור אהבה, היא מקרינה על אוהביה משיכה עצומה ומזרימה לעורקי הדמיון אינסוף לחשים מפתים.
אחים לתשוקה - קאמי ופול קלודל מאת: דומיניק בונא


עשרות שנים הצליח פול קלודל, מגיבורי התרבות והחברה של צרפת במאה העשרים - משורר, מחזאי ודיפלומט צרפתי מצליח ברבות מבירות העולם - להסתיר את השלד שנחבא זמן כה רב בארונו: אחותו, הפסלת המחוננת קאמי קלודל, המאהבת של הפסל המפורסם אוגוסט רדין, אושפזה בכפייה במשך שלושים שנה במוסד סגור בצרפת.
פריז של שלהי המאה התשע-עשרה: קאמי קלודל היא ההבטחה הגדולה. היא ולא אחיה הצעיר, שסגד לה בשנות הנעורים בכפר הקטן שבו חיו במערב צרפת.
פסלת צעירה ויפהפייה, שהגיעה לפריז עם אחיה הצעיר ופרצה בסערה בגיל שמונה-עשרה לתחום שהיה עד אז נחלתם של גברים בלבד; מלאת תשוקה לפיסול ולאהבה, היא הופכת בתוך זמן קצר לעוזרת ולמאהבת של אוגוסט רודן, שהיה הראשון שגילה את גאוניותה, והיה גם זה שהוביל אתה, שלא ביודעין, אל אובדנה.

נערה בכחול יקינטון , סוזן פרילנד

בעולם כולו יש רק 35 ציורים של ורמר. הייתכן שהציור ה36 - שרד 350 שנה עד לימינו אלה? מורה אמריקני למתמטיקה טוען כי ברשותו ציור מקורי מדהים של ורמר, ובו נערה צעירה לבושה בכחול יקינטון יושבת ליד שולחן וצופה מבעד לחלון. הציור אכן נראה של ורמר, אך אין כל הוכחות לכך. הוא ירש את הציור מאביו, שלימים מתברר כי היה נאצי שפיקח על גירוש יהודי הולנד ובזז אותו מבית משפחה שנשלחה להשמדה. הסיפור מתאר את גלגוליו של הציור דרך בעלים שונים: אשת איכר, סטודנט בוהמייני, בעל אוהב הצופן סוד, ולבסוף הצייר ורמר עצמו ובתו מגדלנה, היא היא הנערה המצוירת בכחול יקינטון. כמו ציוריו של ורמר, הסיפור מאיר ברגישות את הרגעים החרותים בחייהם של בני האדם, שבהם האהבה משנה את פניה, התקווה אובדת, היופי לובש ופושט צורה. והעובדה המופלאה נותרת בעינה, כיצד פרי ידיו ומחשבותיו של בן אנוש יכול להתקיים לעד ולענג את הלב הרבה אחריו. 
 משפחת אֶפרוּסי היתה שושלת יהודית רבת עוצמה של בנקאים, ששגשגה באירופה של המאה התשע עשרה והטביעה את חותמה על חיי הכלכלה, החברה והאמנות באודסה, בפריז ובווינה. אולם לאחר מלחמת העולם השנייה, כל שנותר מהאימפריה האדירה הזו היה אוסף נדיר של 264 פסלונים יפניים מיניאטוריים, שגודלם אינו עולה על קופסת גפרורים. את האוסף ירש אדמונד דה ואל, בן לכומר אנגליקני ומאמני הקרמיקה המובילים בעולם.
שתי נשים , אלברטו מוראביה הוצאת דורה.

במלחמת העולם השניה. אם ובתה, שלמדו בצורה טראגית ואכזרית את מוראות המלחמה. מסתבר לנשים האיטלקיות שהאויב האמיתי שלהן הוא לא רק הגרמני אלא השכן או חייל איטלקי שעבר בעירן. הן נמלטות לדרום והדרומיים ברחו לצפון. בתיהם נהרסו. המדים הוחלפו. של הפשיסטים במדים הנאציים. ואז מגיעים האמריקאים, אחריהם הבריטים וכל צבא משאיר את חותמו לטוב ולרע על המקומיים ועל שתי הנשים. היה סרט מצויין עם סופיה לורן. תחת השם 'לה צ'וצ'רה'.  


אלברטו מורביה 1907-1990. היה מראשוני האינטלקטואלים שמתחו ביקורת קשה על הפשיזם ואת החברה הבורגנית. 
הרוזן ממונטה כריסטו- אלכסנדר דומא (האב)
לחץ כאן לעריכת טקסט לחץ כאן לעריכת טקסט לחץ כאן לעריכת טקסט לחץ כאן לעריכת טקסט לחץ כאן לעריכת טקסט לחץ כאן לעריכת טקסט לחץ כאן לעריכת טקסט
ילדי הנמל-עוזיאל חזן
שני ילדים-נערים, אחרי מלחמת העולם השניה, האחד יהודי והשני פליט איטלקי, מתגוררים בשכונת עוני בעיר נמל מנוכרת, השוכנת לחופי האוקיינוס האטלנטי, ומצויה תחת שלטון של מנדט צרפתי.
השניים, טוני ומרקו, שכל כך שונים זה מזה באופיים ובמהותם, מנהלים מלחמת קיום קשה ואכזרית, כשכל אחד מהם נושא עמו סוד אפל, הטעון ברגשות וביצרים עזים.
כל יום הם מליווים מלחים צרפתים ואמריקאים לבית בושת מפואר בעיר, כדי להתפרנס ואף מצליחים להוציא מבית הבושת נערה יתומה. כדי להתקיים הם גם מבצעים שליחויות שונות  מתמודדים עם שאלות של מוסר וקיום, ומצליחים -כנגד כל הסיכויים – לקיים לא רק את עצמם אלא גם את בני משפחותיהם, ואפילו לחסוך כסף ולעשות חסד עם אחרים.

 
בין צלב הקרס לסהרה- רוברט סטלוף
רוברט סטלוף חיפש ערבים  שהצילו יהודים בתקופת השואה,במטרה להבין האם היתה  הכחשת השואה בארצות ערב ובעולם המוסלמי כולו, לשם כך יצא רוברט סטלוף לארצות צפון אפריקה, ובמשך ארבע שנים חיפש גיבור ערבי שיש בסיפורו כדי לשנות את האופן שבו הערבים רואים את היהודים, את עצמם, ואת ההיסטוריה שלהם בתקופה הנאצית.
בארבע השנים האלה התגורר סטלוף עם משפחתו ברבאט, בירת מרוקו, ושם התמקד בחשיפת סיפורים על "גיבורים" ו"נבלים" ערבים בתקופת השואה בהסתמך על ארכיונים, ראיונות וביקורים במחנות עונשין ובמחנות כפייה בצפון אפריקה. ממצאיו עזרו לשכנע את ממשלת גרמניה להעניק פיצויים ליהודים ניצולי מחנות כפייה בצפון אפריקה. 
הקיץ היפה ההוצאה:

כרמל והמפעל לתרגום ספרות מופת
 
את שלושת הרומנים הקצרים המכונסים בכרך זה - הקיץ היפה, השטן על הגבעות ובין נשים בודדות - פרסם פאבזה בכפיפה אחת תחת כותרתו של הראשון. בדברי ההסבר שלו לספר הציג את הצד השווה שברומנים במילים אלו: "אין כאן מה שנהוג לקרוא ´טרילוגיוה´... אלא מדובר באקלים מוסרי מסוים, במפגש בין נושאים.
באווירה החוזרת שוב ושוב מתוך משחק חופשי של הדמיון. אף שיש בהם שפע תיאורי נוף - והשטן על הגבעות, בתבניתו, אף מעלה את השאלה מהו טבע ומהו כפר - אלה שלושה רומנים עירוניים, שלושה רומנים על גילוי העיר וגילוי החברה, שלושה רומנים על להט-הנעורים ועל תבוסת התשוקה".
כדרכו של פאבזה, שלוש היצירות עוסקות בצעירים, ברומן הראשון הגיבורה התמימה מתפתה להאמין, להוותה באשליית האהבה;
 


 
 
 
ברומן השני, שלושה סטודנטים תאבי-חיים מוקסמים מטשטוש ההבחנה בין טוב לרע; בשלישי, בחורה שברירית נמשכת אחר הפיתוי המסוכן מכולם, המוות, ושמה קץ לחייה בדרך המקדימה את מותו הטרגי של הסופר - כמין נבואה המגשימה את עצמה.
צ'זארה פאבזה, משורר סופר, מבקר תרבות ומתרגם נולד ב-1908 בכפר סאנטו סטפאנו בלבו שבפיימונטה, וחי רוב ימיו בטורינו. היה אנטי פשיסט, אינטלקטואל רחב אופקים, ודמות מרכזית בשדה הספרותי האיטלקי שלאחר מלחמת העולם השנייה. פאבזה ידע לשלב עמדות ערכיות עם איכויות ספרותיות. בשנת 1936 התפרסם ספר שיריו "העבודה מעייפת". ספריו: "חופשת אוגוסט" (1946), דיאלוגים עם לאוקו" (1947), "בטרם יקרא התרנגול" (1949), "הקיץ היפה" (1949), ו"הירח והמדורות" (1950
קאפוט
קורציו מאלאפארטה (1957-1898), אחת הדמויות הססגוניות והבולטות באיטליה בשנות ה-30 וה-40 למאה, נולד בפראטו שבטוסקנה. שמו האמיתי היה קורט זוקרט.
תחילת דרכו שלובה בפאשיזם האיטלקי. ב-1922 הצטרף לשורות המפלגה וכתב ספרות שכמותה סללה את הדרך לאידיאולוגיה הפאשיסטית, כמו אירופה החיה (1923) או איטליה הברברית (1926). החל מ-1924 עבד כעיתונאי והשתתף בניהול כתבי-עת ועיתונים כמו ה"פיירה ליטראריה" וה"סטאמפה" של טורינו.
ב-1931 שינה את דרכו והחל להיאבק בפאשיזם, עם פרסום הספר טכניקה של הפיכה, שיצא בפריס, בצרפתית, ודן באמצעים שנקטו לנין ברוסיה ומוסוליני באיטליה בעלייתם לשלטון. בעבור מאבק זה שילם מאלאפארטה בחמש שנות מעצר באי ליפארי, אך גם אז לא חדל מפעילותו העיתונאית והספרותית, בשם-העט "קאנדיד".
ב-1939 יצא לרוסיה ככתב "קוריירה דלה סרה", ומאמריו משם גרמו רוגז רב לגרמניה הנאצית. סיקור אירופה בעיצומה של מלחמה הניב את יצירתו החשובה קאפוט, שנכתבה לסירוגין באוקראינה, בפולין, בפינלנד ולבסוף בקאפרי בין השנים 1941 ו-1943. בתום המלחמה שימש קצין קישור בין מפקדת בעלות הברית וצבא השחרור האיטלקי.
ב-1949 הופיע הרומן העור (יצא לאור בעברית בהוצאת זמורה-ביתן). בד בבד עם הצלחתו קצר מאלאפארטה הצלחות גם בקולנוע ובתיאטרון.
קאפוט היא אולי החזקה ביצירותיו וגם השנויה במחלוקת מכולן. הספר מבטא התנגדות לגרמניה ולפאשיזם, אך נכתב בידי קצין-עיתונאי שהיה סמוך על שולחנם של מבצעי הזוועות המתוארות בו. "קאפוט" – הרוס, שבור, מחוסל – הוא סמל למטרתו השטנית של הנאציזם ולמצבה של אירופה, סמל שעוצמתו מוגברת באמצעות הסאטירה והפרדוקסים האכזריים שבספר.
המסעות ששינו את העולם 

המסעות וההפלגות של מגלי עולם,חוקרי תרבויות וכובשים
מאת: פיטר אוטון


"בשעה עשר חשב קולומבוס שהוא רואה אור באופק, נדמה היה שיש שם אש המבליחה כנר... כשעתיים אחרי חצות לא היה ספק לגבי האש... הפעם לא היתה זאת תקוות שווא. בבוקר יום שישי גילתה השיירה הקטנה כי היא מתקרבת לאי. הם הפליגו אליו. האי היה מיושב."

מיורדי הים הפניקים הקדמונים ועד לחוקרי אנטארקטיקה האמיצים, מסעות ששינו את העולם מספר את סיפוריהם המרתקים של האנשים ההרפתקנים, הנועזים והסקרנים שעיצבו במסעותיהם ובהפלגותיהם את ההיסטוריה של העולם. התיאורים הדרמטיים, לעתים קרובות מפי הנוסעים עצמם, מובאים בליווי מפות, דיוקנאות ורישומים היסטוריים יפהפיים.

כאן תמצאו סיפורים מרתקים על קולומבוס וגילוי אמריקה, על ההקפה הראשונה של כדור הארץ, סיפורו של רובינזון קרוזו האמיתי, מסעה של המייפלאואר, מיפוי האוקיינוס השקט בידי קפטן קוק, ההתגלות שחווה צ'רלס דארווין על סיפון הביגל, המרוץ לחציית האוקיינוס האטלנטי, מסעותיהם של סקוט, אמונדסן ושקלטון לקצווי תבל ועוד ועוד.

למהדורה העברית הוסיף העורך אורן נהרי מסעות מרתקים לארץ ישראל - החל ממסע המרגלים לארץ כנען, דרך מסעותיהם של אלדד הדני, בנימין מטודלה ויהודה אלחריזי וכלה במסעות מרתקים של חוקרי ארץ ישראל מהמאה התשע-עשרה, שיצאו לתעד את ארץ התנ"ך 

שרלוטה /  דויד פואנקינוס
 
אירופה בוערת. שַרלוֹטֶה סַלוֹמוֹן נמלטת
מברלין ומוצאת מקום מסתור בדרום צרפת. בהיותה
אישה יהודייה צעירה, הרה, מנותקת מהעולם
וטרופת געגועים למשפחתה ולעולמה הישן, היא
מחפשת מקלט באהבתה הראשונה: הציור.
הסופר הנודע דויד פואנקינוס )"העדינות"( מזמין
את הקוראים למסע ספרותי נוגע ללב בעקבות
חייה ויצירתה של סלומון, שהייתה הבטחה גדולה
בשמי האמנות בברלין ונרצחה באושוויץ כשהיא בת
עשרים ושש.
איך אומרים פסיכואנליזה במרוקאית - 
“תמיד הייתי צריכה לשנות את השפה שלי, בבית הייתה המרוקאית, ואז אני מתחילה ללכת לבית־ספר, ושם זה צרפתית, ועד שהתרגלתי ואהבתי, וזה לקח זמן, כשהייתי חוזרת הביתה ורוצה לדבר את הצרפתית שלי, לא היה לי עם מי, בבית זה רק מרוקאית, ואחר־כך כשבאנו לארץ, לא צרפתית ולא מרוקאית, אסור! רק עברית! אז התחלתי ללמוד עברית, ואת הצרפתית והמרוקאית שמתי בצד, עד שלא נשאר מהן הרבה, ככה נתקעתי עם שפות שבורות, חתיכות של שפות, בלי אף שפה שלמה, ואולי בגלל זה אני לא יודעת לדבר את הדברים שלי כמו שצריך, ואולי אם הייתי הולכת כמו רוחי שלי, ארבע פעמים בשבוע, ומדברת בלי לפחד, ומישהו היה ככה מקשיב לי, עד שהייתי מוצאת את המילים, היה נהייה לי דיבור עם עצמי ולא רק איתו שם למעלה, ואולי, גם הייתי מוצאת מילים מתאימות, להסביר דברים  לילדה שהיא בקושי בת שש.”

נשיקה איטלקית
סאגה משפחתית רחבת יריעה, גדושת דרמה, פסטה, יין, צחוק ודמע

דרום פילדלפיה, 1949. דומיניק פָּלָציני ובניו נהנים מהשגשוג הכלכלי שבא בעקבות המלחמה. חברת המוניות המשפחתית משגשגת, הבנים חיים כולם בבית המשפחה הגדול וכבר יש נכדים בדרך. זה שנים לא מעטות שריב נושן בין דומיניק ואחיו מייק מעיב כצל עכור מעל המשפחה האיטלקית-אמריקאית. השניים אינם מדברים זה עם זה מטוב ועד רע, וליתר ביטחון גם גרים בקצוות שונים של העיר.
ניקי קסטונֶה, האחיין היתום שחי עם המשפחה כבן לכל דבר, עובד בעסק כנהג מונית ומתגורר במרתף בבית הדודים. איש אינו יודע שבלילות הוא עובד כפועל במה בתיאטרון מקומי וחולם להיות שחקן. זה שמונה שנים שהוא מאורס לפיצ'י דה פינו אבל מתקשה לעשות את הצעד הבא, כלומר להתחתן עם פיצ'י, לעזוב את מרתף הדודים ולצאת לחיים עצמאיים.
לבסוף, כשההכנות לחתונה עם פיצ'י כבר בעיצומן, אוזר ניקי אומץ ומודיע לה שהעסק מבוטל. אביה רותח מזעם ומאיים להרוג אותו, וזה כל מה שניקי צריך כדי לעזוב את פילדלפיה ולנסות את מזלו בניו יורק כשחקן תיאטרון.
ניקי עובר מאודישן לאודישן כדי לפלס את דרכו אל הבמות הגדולות של ברודוויי, אבל תחום חדש ומרתק בעולם הבידור, שעומד לשנות את התרבות האמריקאית מקצה אל קצה, עשוי לשנות גם את מהלך חייו.
בהומור ובלהט מספרת אדריאנה טריג'יאני על קשרי משפחה, על אהבה שמנצחת הכול, על מסורת אל מול חדשנות ועל הרצון למימוש עצמי. נשיקה איטלקית הוא ספר רומנטי, מלא סודות ושקרים, יריבויות מרות, לבבות שבורים ואהבות חדשות ומפתיעות, והכול במבטא איטלקי מתנגן.